Monday, March 31, 2008

Singgang Sotong

Pernah sekali beberapa tahun dulu, ada seorang member Kelantan ni pernah sebut tentang singgang. Dia kata berdekatan office dia ada gerai jual nasi dan lauknyer singgang jer. Sangatlah laku. I tertanya gak apa tu singgang tapi cara dia explain macam tak faham jer.

Seriously, I tak pernah tau apa tu singgang sebelum tu. Tak pernah dengar dan tak pernah makan. Tapi masa tu tak terdetik plak nak cari resipinyer ker aper. Sampai lah satu ketika I mula terjumpa blog2 resipi dan resipi singgang yang pertama I jumpa dpd blog Kak Hanieliza kita yg fofular tu. Rupanya mudah ja resipi nyer. Tapi I musykil gak bila tengok bahan2 nyer yg tak berapa kerat tu, aik..boleh ker jadi sedap macam ni..hmmm

I pun try la masak satu hari tu..uish! Yer la..sungguh..memang sedap. Kena plak I memang suka makan ikan tongkol.

So sekali tu bila terserempak resipi Singgang Sotong dalam MyResipi (resipi Mat Gebu)..apa lagi..cepat2 print bawak balik...dan inilah hasilnyer. I tak letak leek sbb tak der kat umah dan I lagipun memang tak suka leek..tekak ni tak leh terima.

Copy terus dr MyResipi:

500g sotong sederhana besar, cabut kepala dan bersihkan, jgn potong.

4 biji bawang merah kecil, dihiris halus

3 ulas bawang putih, diketuk

1 inci halia, diketuk

1/2 camca teh serbuk kunyit

Asam jawa sebesar ibu jari, bancuh dgn 1/2 cawan air, ramas dan tapis jusnya

1 kiub pati ikan bilis "Maggi"

2 batang leek, dikerat2 satu inci panjang

2 biji cili merah, dibelah dua tak putus

Garam dan serbuk perasa (jika suka)

Cara-cara

Panaskan kurang lebih 2 camca makan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang merah hiris, bwg putih dan halia hingga wangi. Masukkan serbuk kunyit dan juga air (kurang lebih 500ml, atau ikut suka). Masukkan kiub ikan bilis dan potongan leek. Biar mendidih baru masukkan sotong, cili belah dan jus asam jawa. Perasakan dgn garam dan serbuk perasa (jika suka). Biar mendidih sekejap dan matikan api. Boleh dihidangkan bersama nasi hangat dan sambal belacan serta ulam2man.

*Saja ja nak berkarya dalam BM pulak..

No comments: